top of page
  • mmelkova9

Rande so záväzkami? Alebo ako randiť, ak už máte deti.



Stretli ste zaujímavého človeka a chcete s ním chodiť na rande? Krásne obdobie, že? Tie motýliky v bruchu, napätie, keď zapípa mobil, úsmev a neprítomné pozeranie do stropu. Živo si to pamätám, ako som sa pomaly vznášala pri prechádzke Horským parkom alebo ako pizza a prosecco na múriku na Slavíne chutili ako rajská manna. V tom sa ozve telefón: „Mama, som hladná, kedy prídeš?“ a vy sa musíte rýchlo prebrať a vrátiť do reality.


V minulom článku som písala o tom, ako vôbec začať randiť, keď máte deti. Ak ste si vysporiadali všetky body a stretli ste niekoho zaujímavého, čo ďalej? V čom sa odlišuje randenie, keď už máte deti? V mnohom je rovnaké -  stretávate sa, spoznávate sa a po čase spolu začnete chodiť. Alebo zistíte, že nie ste spolu kompatibilní a prestanete sa stretávať. Akurát zoznam nekompatibilných oblastí je dlhší, pretože sa na potenciálneho partnera sa nepozeráte len zo svojho pohľadu, ale aj ako človeka, ktorý bude mať vplyv na vaše deti. To znamená, že okrem svojich vlastných predstáv ako napríklad: nefajčí, je s ním sranda, má podobné záujmy ako ja pridáte na zoznam ešte: je ochotný tráviť čas aj s mojimi deťmi, snaží sa s nimi vytvoriť vzťah a podobne.


Rozdiel je aj v tom, že aj na rande máte zapnutý mobil (čo keby sa niečo stalo), občas to rande musíte zrušiť (lebo dieťa ochorelo).

Jednou z najčastejších otázok, ktoré dostávam je: na ktorom rande povedať, že máte deti? Ja som zástanca úprimnosti – to znamená, čo najskôr. V prvom rade sa budete lepšie cítiť, že medzi vami nie je balvan, ktorý musíte odvaliť a vyhnete sa tomu, že sa to ten druhý dozvie od niekoho iného. Neúprimnosť v tak veľkej oblasti ako sú deti nie je najlepší začiatok vzťahu.


No hej, ale čo keď sa už so mnou už nebude chcieť ďalej stretávať? Čo ak deti vlastne vôbec nechce? To sa môže stať, nie každý má predstavu zošívanej rodiny alebo sa cíti na rolu nevlastného rodiča. Ako to zistiť? Ak už deti má, je to jednoduché. Ak nie, môžete sa napríklad rozprávať o jej / jeho rodine, či má nejaké netere / synovcov / deti kamarátov a aký má k nim vzťah. Buďte otvorení a jasne formulujte svoje očakávania – čo je pre vás vo vzťahu dôležité a neskôr aj to, akú rolu očakávate od potenciálneho partnera v súvislosti s deťmi. Chcete, aby bol aktívny nevlastný rodič, kamarát alebo nechcete, aby sa do výchovy zapájal vôbec. Necíti sa na to? Je to v poriadku. Lepšie, ak to zistíte na začiatku a nebudete investovať svoj drahocenný čas do slepej uličky.


Neznamená to však, že deti budú hlavnou témou našich rozhovorov. Spoznávanie sa je o nás dvoch – kto sme, čo nás baví, akú máme predstavu budúcnosti, aké máme hodnoty. Rola rodiča nie je jediná, ktorá nás definuje. Sme predsa unikátne osoby s množstvom záujmov, názorov, zážitkov. Môj partner sa smeje, že prvá vec, ktorú si na mne všimol bolo, že som mu vyjedla mätu z čaju a tak ho to prekvapilo, že ma chcel viac spoznať😊.

Zošívaná rodina sa od tej biologickej líši hlavne tým, že vzťah s deťmi vznikol skôr ako vzťah partnerský. Máme teda obmedzené možnosti, ako sa spoznávať. Ale veľmi odporúčam, aby ste si našli čas a vyrazili niekde len vy dvaja – napríklad na víkend, lyžovať, na chatu, pod stan. Užite si to najskôr spolu, kým do vzťahu zapojíte aj deti. Život v zošívanej rodine je veľmi komplexný, preto je veľmi dôležité, aby ste mali spoločné zážitky a pevný partnerský vzťah (viac článku: Kto sedí na sedadle spolujazdca).


A čo s minulosťou? Do akej miery sa rozprávať na rande o predchádzajúcich vzťahoch? Živo si vybavujem jedno rande, kde dotyčný 80% času strávil popisovaním, ako ho exmanželka o všetko obrala, nechce mu dávať deti a celé to bola jej vina. Úprimne povedané, do dezertu som už fakt nevydržala a utekala kade ľahšie. Poznámka autorky: to, že máte deti vám poskytne skvelú výhovorku urýchlene opustiť priestor, ak je rande fakt hrozné 😊.

Samozrejme, minulosť nemôžete úplne vytesniť a je fajn zmieniť sa, prečo vzťah stroskotal a čo ste sa z toho naučili. A tiež zistiť, aký vzťah má potenciálny partner so svojou / svojím ex. Takisto vám to vypovie veľa o dotyčnom a o tom, či a ako sa vysporiadal s rozchodom. Cíti sa ako večná obeť alebo vidí, kde obaja urobili chyby a vie sa z nich poučiť?


Ak ešte predchádzajúci vzťah nemá vysporiadaný (poznáte to podľa toho, že o ňom neustále rozpráva), nebude vedieť a chcieť investovať dostatok času a energie na rozvíjanie vzťahu s vami. V tom prípade by som utekala, alebo sa dohodla, že sa stretnete po nejakom čase, keď bude pripravený.


Kedy do vzťahu zapojiť deti? O tom napíšem celý separátny článok nabudúce. Možno len v skratke - neponáhľajte sa s tým. Užite si to krásne obdobie čo najviac, motýliky v bruchu majú len určitú životnosť.


Všetko dobré!


P.S. ak chcete viac informácií o živote v zošívanej rodine, nezabudnite sa pridať do FB skupiny Zošívané rodiny

 

48 views
bottom of page