top of page
  • mmelkova9

Som nevlastný rodič – čo je moja rola?


Minulú nedeľu bol deň matiek. Na Facebooku som videla mnoho povzdychov nevlastných mám, že si partnerove deti na ňu nespomenuli napriek tomu, že sa snažia k nim správať ako mama. A tak som sa znovu zamyslela nad rolou nevlastnej mamy / nevlastného rodiča.

Je vám jasné, aká je vaša rola ako nevlastného rodiča? A ako sa v nej cítite? O mamách a otcoch je mnoho literatúry, neexistuje však definícia roly nevlastného rodiča. Dobrá správa je, že si ju môžete prispôsobiť podľa potreby vás a vašej rodiny a bude to tak v poriadu.

Mnoho z nás sa snaží replikovať biologického rodiča vo vzťahu k partnerovým deťom, do určitej miery nahradiť mamu alebo otca. Deti ale už svoju mamu alebo ocka v živote majú (platí to aj v prípade, že jeden z rodičov zomrel – pre deti stále zostáva v ich srci) a nepotrebujú / nechcú žiadnu náhradu. Aj keď sa budem snažiť robiť presne to, čo biologická mama detí – variť tie isté jedlá, čítať rovnaké rozprávky, chodiť na rovnaké miesta, nikdy nebudem ona. A čo je horšie, nebudem to ani ja – pretože budem popierať svoju vlastnú osobnosť.

Skúste si to ešte raz povedať. Deti už rodičov majú a ja môžem mať rolu, aká mi vyhovuje. Nie je to úľava?

Poďme sa teda pozrieť na to, ako definovať svoju rolu nevlastného rodiča tak, aby vyhovovala vám a vašej rodine. Inšpiráciu som našla u Kristen Skiles, koučky pre nevlastné mamy.


Otázka: Čo ste schopní / ochotní robiť pre partnerove deti bez očakávania, že aj oni pre vás niečo urobia?

Tu by som začala s definíciou vašej roly. Lebo čokoľvek budete robiť s očakávaním, že by Vám to deti alebo partner MALI vynahradiť, nebude fungovať.

Vlastná skúsenosť: keď boli deti menšie, veľmi som sa snažila, aby sa u nás dobre cítili. Vždy som navarila, upratala, hrala s nimi hry alebo vysvetľovala úlohy do školy (aj keď sa mi fakt nechcelo a najradšej by som si ľahla). Samozrejme som čakala, že mi budú nekonečne vďačné a automaticky aj ony robiť pre mňa prvé a posledné. No, nedialo sa, sú to deti. Partner si vypočul veľa prednášok o malých nevďačníkoch a mali sme množstvo konfliktov na túto tému. Čo by som urobila dnes inak? Radšej by som robila menej, ale s radosťou a bez očakávania niečoho (napríklad pohľadnicu ku dňu matiek). Alebo by som lepšie komunikovala moje potreby partnerovi a deťom.


Otázka: Aké sú vaše osobné hodnoty? Je vaša rola s nimi v súlade?

Jednými z najvyšších hodnôt pre mňa sú rešpekt, sloboda a zodpovednosť za svoje činy. Sloboda v zmysle, že nechcem ostatným diktovať čo majú robiť (mám z toho úplné osýpky), ale zároveň očakávam, že za svoje činy budú niesť zodpovednosť. Samozrejme s ohľadom na vek detí: nenechám im slobodnú voľbu, či môžu vypiť riedidlo 😊 Aby som sa cítila dobre v role nevlastného rodiča, potrebujem aby sme sa navzájom rešpektovali – to, akí sme, aké máme potreby. A tu potrebujem aj podporu od partnera.


Otázka: Robíte niečo, čo s vami nie je v súlade alebo kde musíte skrývať, kto ste?

Zamyslite sa na chvíľku, či niektoré aktivity nie sú v protiklade s tým, kto ste.

Napríklad ja som sa celý čas snažila byť taká tá kľudná nevlastná mama, čo robí rôzne kreatívne veci – maľovať veľkonočné vajíčka, ozdobovať medovníčky a tak ďalej. No úprimne, je to veľmi ďaleko od toho, kto som. Takéto práce ma fakt nebavia, neviem to dobre a robila som to preto, aby ma deti viac akceptovali. Radšej by som šla skákať na trampolínu, hrať basketbal alebo upiekla koláč – výborný, ale nie veľmi krásny.

Hrať sa na niekoho iného je veľmi únavné. A hlavne doma – doma človek potrebuje bezpečné prostredie, kde môže byť sám sebou. Určite by sa aj deti so mnou lepšie cítili, keby sme sa na nič nehrali.


Otázka: Čo chcú od vás deti? A čo odmietajú? Ako si ony predstavujú váš vzťah?

Sú nejaké aktivity alebo činnosti, ktoré deti odmietajú a chcú ich napríklad robiť len s biologickými rodičmi? Rešpektujte to. Vzťah je vždy o dvoch (a viac) rovnocenných stranách. Odporúčam sa s nimi otvorene rozprávať o tom, aký vzťah by chceli ony s vami.

Zamyslite sa, ako chcete aby v dospelosti spomínali na svoje detstvo a vašu rolu v ňom.


Môj vzťah s nevlastnými deťmi prešiel snáď všetkými fázami. Od absolútnej starostlivosti, cez frustráciu až po žiadny vzťah a kontakt. Až teraz, s otvorenými očami, viem definovať, čo vlastne chcem deťom dať, aký mám cieľ:

  • Ukázať deťom funkčný partnerský vzťah. Keďže ho predtým nemali možnosť vidieť, vzťah ich otca a mňa je pre nich druhá šanca. Snažíme sa pracovať na tom, aby mali vzor pre vlastné vzťahy.

  • Byť takým rodičom v rezerve. Napríklad v puberte sa deti prirodzene potrebujú odpútať od svojich rodičov, ale zároveň ešte potrebujú blízku osobu. Moja dcéra ju mala v nevlastnej mame, ktorej mohla povedať aj to, čo s nami rodičmi (dinosaurami) riešiť nechcela.

Idete do toho? Pozrite si pomôcku, ktorú som vytvorila (eguide) na zamýšľanie sa a rozhovory o tom, ako má vaša rodina / rola vyzerať.


Mimochodom, viete ako to bolo u nás na deň matiek? Moja biologická dcéra Marta mi volala z Anglicka (kde študuje), že je šťastná, že som jej mama. Slza mi vyšla, veď čo viac si už mama môže priať. Zároveň sme boli s partnerom, mojou nevlastnou dcérou a našimi dvoma psami na výlete. Pani pri našom stole poznamenala, že to je úžasné, že dieťa v puberte sa takto pekne rozpráva so svojou mamou. Hovorím, že ja som nevlastná mama, tak možno preto 😊 Ale bolo to pre mňa väčšie zadosťučinenie, ako štyri pohľadnice.


Držím palce a keby ste potrebovali pomôcť, objednajte sa na stretnutie


Prosba o pomoc: PRIESKUM O ZOŠIVANÝCH RODINÁCH

Slovenská akadémia vied (ústav soc.komunikácie) ma oslovila s prosbou o pomoc s prieskumom o dilemách v zošívaných rodinách!

Som veľmi rada, že sa takáto iniciatíva u nás deje, preto sa s radosťou zapojím.

Prieskum je úplne anonymný, vo forme online fokusových skupín – zvlášť skupina s mamami a zvlášť s otcami.

Téma prieskumu: dilemy, ktoré rodičia riešia pri budovaní nového vzťahu, nastavovanie pravidiel v novej rodine a rola novej partnerky/partnera v nej.

30.5. o 17.00 – pre otcov 31.5. o 17.00 – pre matkyAk vám termíny časovo nevyhovujú a radi by ste sa do výskumu zapojili, ozvite sa nám a nájdeme vhodnejšie. V prípade záujmu vyplňte, prosím, krátky formulár na https://forms.gle/vGPigJgwMaXhwHvY9

226 views
bottom of page