top of page
  • mmelkova9

Čo radí nevlastným rodičom umelá inteligencia ?


<a href="https://www.freepik.com/free-photo/robot-handshake-human-background-futuristic-digital-age_17850426.htm#query=artificial%20intelligence&position=2&from_view=keyword&track=ais">Image by rawpixel.com</a> on Freepik


Minulý týždeň mi môj exmažel poslal zaujímavý článok o umelej inteligencii. Bavili sme sa, do akej miery to bude pre nás príležitosť, ako ovplyvní náš život a aké profesie môžu byť ohrozené.

Napadlo ma zistiť, ako sa ChatGPT pozerá na tému zošívané rodiny. Napríklad, či vie zistiť, aké % detí v týchto rodinách žije.


Tu je jeho odpoveď:

„V USA, podľa údajov z roku 2021, zhruba 16% detí žije v patchworkových rodinách. V Európe sa percentuálny podiel detí líši podľa krajiny, ale všeobecne sa odhaduje, že to môže byť až 20-25% detí. Podľa niektorých zdrojov, väčšina krajín strednej a východnej Európy zažila v posledných rokoch nárast počtu týchto rodín. Bohužiaľ nemám prístup k aktuálnym údajom týkajúcich sa podielu detí v patchworkových rodinách na Slovensku, ale štúdia, ktorú urobil v roku 2015 Ústav pre výskum práce a rodiny na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre hovorí, že patchworkové rodiny tvorili asi 8% všetkých rodín na Slovensku. Tieto údaje sa môžu v súčasnosti líšiť, pretože podiel patchworkových rodín sa zvyšuje.“


Bohužiaľ to neviem overiť, pretože Slovenský štatistický úrad tieto údaje skutočne nezbiera. Trend je však jasný.


Oveľa viac ma však zaujímalo, čo vie umelá inteligencia poradiť nevlastným rodičom. Položila som jej teda nasledovnú otázku: „Ako byť spokojným nevlastným rodičom?“


Tu je odpoveď od umelej inteligencie:

„Byť spokojným nevlastným rodičom môže byť náročné, pretože vstupujete do života dieťaťa, ktoré už má vybudované vzťahy s jeho biologickými rodičmi. Ale nie je to nemožné. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť byť spokojným nevlastným rodičom:

  1. Buďte trpezliví – budovanie vzťahu potrebuje čas. Vzťah s nevlastným dieťaťom nemusí byť hneď úplne ideálny. Je to proces, ktorý sa vyvíja postupne.

  2. Komunikujte otvorene - Komunikácia je kľúčová pre každý zdravý vzťah, vrátane vzťahu s nevlastným dieťaťom. Zároveň na naučte počúvať. Dajte dieťaťu priestor na vyjadrenie svojich pocitov a názorov. Bez súdov a otvorení pre to, čo hovorí.

  3. Sústreďte sa na budovanie dôvery: Dieťa by malo cítiť, že Vám môže dôverovať a zároveň dôverujete vy jemu. Takisto, že tu preňho budete, ked bude potrebovať.

  4. Ukážte záujem o to, čo vaše nevlastné dieťa robí a aké má záujmy. Môžete tak spolu tráviť kvalitnejší čas a váš vzťah sa zlepší.

  5. Rešpektujte rozhodnutia biologických rodičov ohľadom detí. Môžete sa s nimi nesúhlasiť, ale je dôležité, aby ste ich dodržiavali. A pracovali na hľadaní spoločného postupu.

  6. Dovoľte dieťu byť sám sebou: Každé dieťa je jedinečné a má svoju vlastnú osobnosť. Naučte sa prijať dieťa také, aké je, a podporujte ho v jeho záujmoch a aktivitách.

  7. Stanovte hranice - stanovenie hraníc je dôležité pre každý zdravý vzťah. Buďte si vedomí, kde sú vaše hranice a nebojte sa ich uznať.

  8. Vyhľadajte pomoc - Ak máte ťažkosti s budovaním vzťahu s nevlastným dieťaťom, neváhajte sa obrátiť na odborníka alebo terapeuta. Môže vám pomôcť zistiť, čo funguje a čo nie, a navrhnúť stratégiu na zlepšenie vzťahu.“


Dobré, nie?


Hoci je text trochu kostrbatý (trochu mi pripomína hit môjho detstva Číslo 5 žije), veľmi ma potešil prvý bod, ktorý jasne hovorí, že budovanie vzťahu potrebuje čas. A tým nastavuje zdravé očakávania a eliminuje mýty typu: „partnerove deti budeš mať okamžite rád“.


Rozhodne hlasujem aj za otvorenú komunikáciu s deťmi. Ako som už písala v predchádzajúcom článku (o predsavzatiach pre nevlastných rodičov), deti vedia zvládnuť rôzne situácie, len sa s nimi o tom treba rozprávať.


Čo by som doplnila k bodu, aby dieťa mohlo byť samé sebou je aj povzbudenie, aby ste aj vy, nevlastní rodičia, boli vo vzťahu autentickí a nehrali sa na niekoho, kým nie ste. Skúsila som (typická hra na dokonalú nevlastnú mamu, čo všetko zvláda) a nefunguje to.

Tu patrí aj téme stanovovania hraníc – aby som vedela kto som, musím vedieť aj to, kde mám hranice. A nebáť sa ich stanoviť a chrániť.


Bolo by skvelé, keby sa stačilo držať rád umelej inteligencie, nie? Mať 8 bodov, ktorých sa držíme a všetko funguje. Zošívaná rodina je však trochu komplexnejšia. ChatGPT napríklad nezvažuje, že komunikácia medzi biologickými rodičmi môže byť komplikovaná alebo jeden z nich dokonca môže byť manipulátor.


Zatiaľ teda s písaním článkov nekončím, hoci sa občas možno s umelovou inteligenciou poradím 😊.

Všetky nájdete aj na webovej stánke www.zosivanerodiny.sk alebo sa pridajte do FB skupiny


Prajem vám pekný zošívaný deň.


P. S. Ak sa rozhodnete vyhľadať pomoc, ozvite sa.

35 views
bottom of page